Plaatsbepaling via GSM

Op deze pagina vindt u uitleg over hoe plaatsbepaling via GSM in zijn werk gaat en op welke manier bijvoorbeeld de politie gebruik maakt van deze technieken.
Lang is het onduidelijk gebleven en hebben operators de mogelijkheden verzwegen maar toch is het mogelijk: Plaatsbepaling via GSM. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld. Zo staat er op de site van de rijksoverheid bijvoorbeeld :

Knipsel uit site Rijksoverheid

U kunt meer met uw telefoon dan dat u misschien denkt.
Plaatsbepaling zonder GPS is misschien het laatste waar u aan heeft gedacht en om eerlijk te zijn is het ook niet echt interessant voor een "leek". Voor professionals ligt dat wat anders.

In het verleden hielden providers hun mastgegevens geheim (antenne ID en de GPS locatie hiervan). Tegenwoordig zijn de GPS locaties van bijna alle GSM masten ter wereld bekend.
Op CellTrack kunt u onder TOOLS in het menu, deze makkelijk bekijken.
Dit maak het opsporen van een mobieltje een stuk makkelijker.

Netmonitor
Netmonitor ook bekend als Field Test, is een zeer uitgebreide applicatie in uw telefoon om informatie en statistieken van het mobile netwerk te bekijken. Informatie zoals signaalsterkte, verbonden cell, de cell-id's in de omgeving etc. Een netmonitor wordt normaal enkel gebruikt door personeel van een GSM netwerk om metingen te kunnen verrichten. De netmonitor functie zit meestal wel verborgen.
Op de iPhone kunt Field Test functie aanzetten door *3001#12345#* te bellen.
Op de Samsung Galaxy kun je Service mode aanzetten door *#0011# te bellen.

De handigste informatie die u uit de hieruit kunt halen is het identificatienummer van de mast waarmee uw telefoon verbonden is op dat moment. Deze informatie heeft u nodig om uw plaats op te kunnen zoeken in de cell-id database (te vinden in het TOOLS menu).

Voorbeeld iPhone
Voorbeeld iPhone
Voorbeeld iPhone
Voorbeeld iPhone
Voorbeeld Android
Voorbeeld Android


Als we vervolgens de informatie van de Field Test invullen in onze Cel-id tool, kunnen we vrij makkelijk de locatie van de zendmast achterhalen. Het mobieltje bevindt zich ergens in de buurt van de mast, maar waar exact weten we nog niet. Voor dit te weten te komen zullen we moeten trianguleren.

Locatie van dichtstbijzijnde zendmast
Locatie van dichtstbijzijnde zendmast

Triangulatie

Voor de exacte locatie van een mobieltje te kunnen bepalen hebben we de exacte locatie van minimaal 3 palen nodig waar het mobieltje mee verbonden is.

In Field Test krijgen we helaas maar 1 zendmast te zien.
Om meerdere masten te kunnen zien zou een App als Cell Signal Monitor moeten installeren.

Drie masten nodig voor triangulatie
Drie masten nodig voor triangulatie


Hoe meer masten er in de buurt staan, hoe nauwkeuriger we uw plaats kunnen bepalen.
In steden kan dit zelfs in theorie op 20 tot 50 meter nauwkeurig.

In de de app kunt u zien welke masten zich in uw omgeving bevinden. Uw telefoon wisselt regelmatig van mast. In de netmonitor kunt u zien naar welke cell uw telefoon op dit moment "luistert". Daarbij "schat" uw telefoon de afstand tot die mast in eenheden van ongeveer 500 meter (1 is dus 500 meter, 2 is 1000 meter, 4 is 2000 meter, 5 is 2500 meter etc.). Als u op één locatie blijft staan, zal na verloop van tijd uw telefoon toch even overschakelen naar andere cellen in uw omgeving. Als u van minimaal 3 van deze cellen de geschatte afstand registreert, kunt u aan de hand van de fysieke locaties van die masten uw eigen plaats gaan bepalen. In onderstaand voorbeeld leg ik dit uit:

Voorbeeld Reeshof - Tilburg
Voorbeeld Reeshof - Tilburg

Bovenstaande kaart is van de wijk "Reeshof" in Tilburg. In en om deze wijk staan 4 masten van een bepaalde provider. De rode punt in de wijk is in dit voorbeeld mijn positie. In de netmonitor zie ik 12 cellen (3 cellen per mast), maar ik gebruik maar 3 cellen om mijn locatie te bepalen, te weten een cell van mast 1, 2 en 3. Door in mijn netmonitor van elke cell de geschatte afstand te registreren kan ik vervolgens rondom elke cell een cirkel trekken met de straal van de gemeten (geschatte) afstand. Op één punt zullen alle drie de circels elkaar (ongeveer) raken en dit is dan ook meteen de locatie waar u zich ongeveer bevindt.

Politie en andere hulpdiensten
Hulpdiensten in Nederland kunnen veel makkelijker aan uw exacte locatie komen door dit op te vragen bij de telecom provider. Vroeger gebeurde dit handmatig , wat veel te lang duurde.
Tegenwoordig beschikken ze over software die is aangesloten op het wereldwijde telecomnetwerk SS7.

Men kan dus in real time uw telefoon nummer ‘opsporen’ op het netwerkt en uitlezen met welke masten u verbonden bent. Niet alleen dat maar men kan ook live volgen welke richting u oploopt.

Het SS7 Netwerk

Common Channel Signaling System #7 (SS7 of ook wel C7) is een wereldwijde ITU-standaard die alle telecom providers aan elkaar koppelt. Dankzij een set protocollen kunnen de netwerken informatie delen die benodigd is bij het versturen van berichten en telefoontjes. Daarnaast wordt ook roaming met dit systeem mogelijk gemaakt. Het netwerk dateert uit 1975 en is inmiddels zwaar verouderd. Als een hacker dit systeem binnenkomt, beschikt hij over dezelfde informatie en mogelijkheden als het netwerk. Zo kunnen ze ongezien telefoontjes doorsturen, zodat ze mee kunnen luisteren of zelfs je gesprek op kunnen slaan. Het nadeel: iedereen met een mobiele telefoon is een mogelijk doelwit, want alle telefoons maken gebruik van SS7.

Hackers,hulpdiensten,overheden, iedereen kan zo toegang krijgen tot SS7.
Dagelijks worden dan ook duizenden telefoonnummers gepeild op locatie.
Het grootse gedeelte van deze peilingen komt van onbekenden.
Wat ze met de informatie doen is niet duidelijk.

×

Do you want to track any cellphone?


Create a CellTrack account
Discover CellTrack ×
Create a CellTrack account, so you can:
  • Locate any telephone worldwide
  • Receive notifications on leaving a country
  • Request advanced Telecom data
Create a free account